taustajokukuva

Vapaaehtoisten tarinatARMI KURVINENArmi kuva

Kuinka tutustuit Furahaan, mistä kuulit yhdistyksestä?

En ollut kuullut Furahasta enkä tiennyt toiminnasta mitään, ennen kuin törmäsin netissä ilmoitukseen. Siinä kerrottiin lokakuun hyväntekeväisyystapahtumasta, käsityö- ja koruhuutokaupasta.

Minkälaista vapaaehtoistyötä olet tehnyt Furahalle?

Tampereella asuvana etäjäsenenä en voi osallistua tapahtumiin tai tapaamisiin, mutta postin kautta kulkee edellä mainittuihin tilaisuuksiin villasukkapaketteja.

Olet kutonut Furahalle suuren määrän villasukkia. Harrastatko muunlaisten käsitöiden tekemistä?

Käsityöharrastuksenani on sukkien kutominen. Taitoni ovat vajaat kutomaan isompia juttuja, kuten esimerkiksi villatakkeja. Olen lisännyt lähettämiini sukkapaketteihin myös lankoja, joista taitavat kutojat voivat luoda jotakin erinomaisen kivoja juttuja.

Mikä vapaaehtoistöissä on sinusta parasta?

Parasta on mielestäni ollut yhteydenpidon onnistuminen sujuvasti, puolin ja toisin. Toiminta on ollut joustavaa ja luonnikasta. Furahan toiminta on tietysti paikkakuntakeskeistä, joten jään luonnollisesti monesta asiasta paitsi. Tämän korvaa kyllä osittain korvaa nettisivuilta ja somesta löytyvät tiedotteet ja kuvat. Ehkä tietoa voisi olla enemmänkin, esimerkiksi valokuvia tapahtumista sekä tietoa tulevista suunnitelmista tai tapahtumista.

Ehkäpä yhdistän joku päivä tapahtumakäynnin ja Kärppäpelin Oulun-matkalle!


JANNE KOSKELAJanne kuva

Minkälaisia tehtäviä olet tehnyt Furahassa?

Olen lahjoittanut muutamia ottamiani valokuvia Furahan myyjäisiin ja taidehuutokauppaan.

Mitä kautta Furaha on tullut sinulle tutuksi?

Furaha on tullut tutuksi sitä kautta, että istuimme Aijan kanssa vierekkäisissä pulpeteissa Raahen lukiossa. Höpöttelimme silloin tällöin, jos opettajan höpöttelyä ei jaksanut kuunnella.

Mikä sinut on saanut lähtemään mukaan vapaaehtoistöihin?

Muistaakseni Aija tai joku muu Furahasta kysyi jotakin Facebookissa julkaisemaani kuvaa ihailtuaan, olisiko minulla kuvia myyjäisiin. Penkaisin muutaman tarjolle ja ainakin joku niistä kelpasi. Tykkään ottaa valokuvia, ja jos jostakin kuvasta voi olla estetiikan lisäksi myös taloudellista iloa jollekulle, mikäpä ettei!

Mikä vapaaehtoistöissä on sinusta parasta?

Tässä tapauksessa vapaaehtoistyössä parasta oli se, että oma intohimoni/harrastukseni voi olla hyödyksi myös jollekin toiselle, hyvän asian puolesta.

Muutenkin vapaaehtoistyössä iloitsen siitä, että erilaiset ihmiset tuovat moninaisia lahjojaan yhteiseen pöytään, ja yleensä kokonaisuudesta muodostuu enemmän kuin osiensa summa. Meidät ihmiset on luotu toimimaan yhdessä.

Suosittelisitko vapaaehtoistöitä muille, ja minkälaisia asioita siinä on mielestäsi hyvä ottaa huomioon?

Toki suosittelen vapaaehtoistyötä myös muille. Antaessaan saa, ja vaikkei saisikaan, hyvien ja oikeiden asioiden puolesta kannattaa nähdä myös vaivaa. Yleensä myös tutustuu toisiin ihmisiin, mikä on aivan mukavaa monesti. :)

Tietysti on aina hyvä ottaa huomioon omat rajansa. Mitä jaksaa, mitä ehtii, mitä haluaa. Mukavampi on tehdä vaikka vähän vähemmän, mutta hyvällä mielellä, kun paljon ja hampaat irvessä.

Valokuva: Natalia Flejszar


MARTTI KOMUMartti Elvis kuva

Minkälaisia tehtäviä olet tehnyt Furahassa?

Toimintani on ollut jonkin verran rajoittunutta, koska asun 500 km Oulusta ja reilut 100 km Helsingistä. Vuosi sitten autoin käytännön järjestelyissä, että saimme Elviksen Suomeen ja pidin hänestä huolta pari päivää. Olen myös yhdistyksen toiminnantarkastaja.

Mikä sai sinut lähtemään mukaan vapaaehtoistöihin?

Olin Kirkon Ulkomaanavun opintomatkalla Ugandassa lokakuussa 2015. Matkalla tutustuin Rwamwanjan pakolaisalueella Aijaan ja Elvikseen. Seuraavat pari vuotta oli Asikkalassa Tallukan vastaanottokeskuksessa koko sen toiminta-ajan vapaaehtoisena. Halu auttaa lähimmäisiä Ugandassa on syvällä sydämessä.

Mikä sai sinut valitsemaan nimenomaan Furahan?

Tunnen Elviksen ja Aijan lisäksi samalla opintomatkalla olleen Anun. Voin luottaa, että apu menee heidän kauttaan perille. Toiminnantarkastajana minulla on myös mahdollisuus nähdä, että se myös menee.

Mikä sinusta on vapaaehtoistöissä parasta?

Konkreettinen apu kohteeseen, jossa itse olen käynyt. Kun meitä on useita, pienistä puroista saadaan isoja meriä.

Suosittelisitko vapaaehtoistöitä Furahassa myös muille?

Jos olet kiinnostunut kehitysyhteistyöstä ja haluat auttaa orpolapsia ja työllistää pakolaisia, Furaha on sinulle sopiva avustuskohde.

Tuleeko sinulle mieleen jotain hauskaa muistoa Furaha-matkasi ajalta?

Isäni poistui keskuudestamme joulukuussa 2013. Me lapset jaoimme isän taidekokoelman hyvässä sovussa. Viime keväänä huomasin veljeni lahjoittaneen yhden tauluista Furahan huutokauppaan. Olisin halunnut itselleni sen taulun. Taulu siirtyi lopulta minulle ja Furaha sai siitä hyvän vasarahinnan! Hiljan veljeni kysyi pilke silmäkulmassa, haluaisinko maksaa Furahalle jostain haaveilemastani taulusta... <3


IRNA MISAOIrna Misao kuva

Kuinka kauan olet tehnyt vapaaehtoistöitä Furahalle?

Olen ollut mukana Furahan toiminnassa siitä asti, kun yhdistys perustettiin.

Minkälaisia tehtäviä olet tehnyt Furahassa?

Olen ollut enimmäkseen mukana Furahan pop up -ravintoloiden järjestämisessä. Olen kokannut, leiponut ja tarjoillut ruokia.

Olen ollut myös mukana erilaisissa palavereissa, joissa olemme miettineet keinoja, kuinka voisimme auttaa Ugandan lapsia.

Mikä sai sinut lähtemään mukaan vapaaehtoistöihin?

Koska minulla itselläni on samanlainen tausta, tunnen realiteetit Afrikassa hyvin. Kun kuulin tästä mahdollisuudesta, halusin ilman muuta olla avuksi.

Mikä sai sinut valitsemaan nimenomaan Furahan?

Tutustuin Aijaan Utajärven pakolaiskeskuksessa kun tulin Suomeen. Hän oli silloin sosiaalityöntekijäni. Kun hän kertoi suunnitelmistaan perustaa lastenkoti Ugandaan, en epäröinyt hetkeäkään, vaan halusin ilman muuta lähteä mukaan.

Tuleeko sinulle mieleen jotain hauskaa muistoa Furaha-matkasi ajalta?

Tein kerran sambusoja* yhteen pop up -ravintolaan. Kun näin ihmisten syövän niitä ja hymyilevän, se teki minut todella onnelliseksi. Tajusin, että voin tehdä sambusoja tekemällä tehdä ihmiset onnelliseksi ja samalla kerätä rahaa Ugandan orpotytöille.

* sambusa on kolmionmuotoinen täytetty suolainen piirakka, joka on Afrikassa suosittu alkupala. Sambusat voidaan täyttää joko kasviksilla, lihalla tai kalalla.


ALANA KORHONEN SALMIKIVIAlana Korhonen Salmikivi kuva

Kuinka kauan olet tehnyt vapaaehtoistöitä Furahalle?

Olen ollut mukana Furahan toiminnassa alusta asti.

Minkälaisia tehtäviä olet tehnyt Furahassa?

Olen tehnyt monenlaisia juttuja, mutta eniten olen ollut mukana Furahan pop up -ravintoloiden järjestämisessä. Lisäksi olen tehnyt käsitöitä ja auttanut lahjoitusten keräämisessä.

Mutta koska rakastan ruuanlaittoa, nautin ravintolapäivistä ehdottomasti kaikista eniten. Seuraava pop up -ravintola pidetään sunnuntaina 25. elokuuta, muistathan tulla paikalle!

Mikä sai sinut lähtemään mukaan vapaaehtoistöihin?

Hyväntekeväisyys- ja vapaaehtoistyöt ovat aina olleet osa elämääni. Asuessani vielä Australiassa autoin erityisesti sokeiden yhdistyksessä. Sekä setäni että serkkuni ovat sokeita, ja siksi sokeiden auttaminen on lähellä sydäntäni.

Aina kun minulla on ollut aikaa ja energiaa, olen tehnyt vapaaehtoistöitä.

Mikä sai sinut valitsemaan nimenomaan Furahan?

Tunsin Aijan jo ennen Furahan perustamista. Kun hän alkoi kertoa suunnitelmistaan ryhtyä auttamaan lapsia Ugandassa, lähdin mukaan.

Mikä sinusta on parasta Furahassa työskentelyssä?

Se että meillä on aina hauskaa. Ja tyttöjen auttaminen Ugandassa.

Olen saanut Furahan kautta monia uusia ystäviä. On niin ihanaa katsoa, kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Ihmiset edustavat eri kansalaisuuksia ja puhuvat eri kieliä. Mutta vaikka meillä ei olisi yhteistä kieltä, me pystymme silti kommunikoimaan keskenämme. Käytämme sitten tarvittaessa vaikka käsiä.


NINNI KONTIONinni Kontio kuva

Kuinka kauan olet tehnyt vapaaehtoistöitä Furahalle?

Jäsen olen ollut kesäkuusta 2018 asti. Varsinaisesti aloin tehdä pikkuhommia Furahan hyväksi muistaakseni viime vuoden pop up -ravintolasta lähtien, eli elokuussa 2018.

Minkälaisia tehtäviä olet tehnyt Furahassa?

Olen ollut mukana järjestämässä pop up -ravintolaa, ommellut tonttulakkeja, tehnyt muita käsitöitä huutokauppaa varten ja tehnyt jouluaskarteluja.

Mikä sai sinut lähtemään mukaan vapaaehtoistöihin?

Olen ollut mukana erilaisissa vapaaehtoishommissa vuosien varrella. Yleisesti ottaen aina lasten ja nuorten asialla. Furahassa näin mahdollisuuden auttaa lapsia siten, että tiedän avun menevän oikeasti perille. Kun lahjoittaa rahaa jollekin suuremmalle järjestölle, ei näe lopputulosta. Furahassa näen konkreettisesti sen hyödyn, jonka oma tekemiseni talossa asuville lapsille tuo. Lisäksi nyt on mahdollisuus osallistua muilla tavoin, kuin pelkästään rahallisesti. Se, että voin auttaa omalla toiminnallani, on minulle mielekkäämpi vaihtoehto kuin rahan lahjoittaminen.

Mikä sinusta on parasta vapaaehtoistöissä?

Erityisesti se, kun huomaa, mitä omalla pienellä avulla voi saada aikaan. On ihana nähdä kuvien kautta ja lukea kirjoituksista, miten Furaha-talossa asuvien lasten elämä sujuu ja miten heidän elämänsä muuttuu taloon muuttamisen jälkeen. Kuinka tyttöjen hymy levenee ja posket pyöristyy jokaisen uuden kuvan myötä, kun he pystyvät asumaan turvallisessa kodissa eläen normaalia lapsen elämää leikkien ja koulua käyden.

Yhdessä tekeminen muiden vapaaehtoisten kanssa on toinen minua ilahduttava asia.

Suosittelisitko vapaaehtoistöitä muille, ja mitä siinä on mielestäsi hyvä ottaa huomioon?

Suosittelen ehdottomasti! On hyvä ottaa huomioon, että jokainen tekee sen mitä pystyy, osaa ja mihin aika omalta elämältä riittää. Ei tarvitse olla superihminen osallistuakseen, vaan ihan pienilläkin teoilla voi auttaa. Joukossa on voimaa!


TEIJA HAAPALATeija Haapala kuva

Kuinka kauan olet tehnyt vapaaehtoistöitä Furahalle?

Reilun vuoden verran.

Minkälaisia tehtäviä olet tehnyt Furahassa?

Vapaaehtoistyöt lähtivät vähän sattumalta liikkeelle siitä, kun Aija antoi minulle käsin askarreltuja kortteja myytäväksi Furahan hyväksi. Ne menivätkin työpaikallani kaupaksi kuin kuumille kiville! Sen jälkeen ompelin kestopusseja hedelmille ja vihanneksille. Viime kesänä liityin kirppisryhmään.

Mikä sai sinut valitsemaan kaikista yhdistyksistä nimenomaan Furahan?

Koska tunnen Aijan ja rahastonhoitaja-Annen, valinta oli
helppo. :) Voin myös olla varma, että rahat menevät perille.

Mikä sinusta on parasta vapaaehtoistöissä?

Siinä voi pienellä/itse määrittelemällä panoksella olla tekemässä hyvää ja hyödyllistä. On myös mukava saada uusia tuttavuuksia.

Kertoisitko jonkun hauskan muiston liittyen vapaaehtoistyöhön?

Mitään yksittäistä erityisen hauskaa ei muistu nyt mieleen, mutta hyvä mieli tulee joka kerta, kun jotain Furahan hyväksi teen.