Oletko kiinnostunut vapaaehtoistyöstä?

Käsityö suomessa

Vapaaehtoistyö Suomessa

Tarvitsemme Furahassa jatkuvasti auttavia käsipareja monenlaisiin tehtäviin, sekä Ugandassa että Suomessa. Voit auttaa monin eri tavoin ja missä vain. Isosti tai pienesti, yhden tunnin tai kolme päivää kuukaudessa. Pienikin apu on arvokasta.

Suomessa meillä on ollut vapaaehtoistöissä esimerkiksi leipureita, kokkeja, kahvinkeittäjiä, jumppa- ja joogaohjaajia, askartelijoita ja käsityöntekijöitä, graafikoita ja valokuvaajia. Voit myös auttaa kirpputorilla, joko tuomalla pöytiimme myytävää tavaraa tai siistimällä pöytiä kirppiksellä käydessäsi.

Myös Furaha-kodissamme Ugandan Jinjassa riittää monenlaista tekemistä aina nikkaroinnista, paperitöistä ja puutarhatöistä lastenhoitoon ja siivoukseen. Lisätietoja vapaaehtoistyöstä Ugandassa alla.

 

Vapaaehtoistyö / Työharjoittelu Ugandassa

Albinos in Uganda

Furaha-kotimme sijaitsee rauhallisessa ja kauniissa ympäristössä Ugandan Jinjassa. Jinja löytyy kartalta Ugandan kaakkoisosasta, aivan Victorianjärven rannalta. Niilin lähteille on talolta vain kivenheiton matka.
Ihana emäntämme Juliet ja koko talon väki ottaa sinut talolla sydämellisesti vastaan! He huolehtivat parhaansa mukaan, että vierailusi olisi mukava ja ikimuistoinen.

Jos sinua kiinnostaa työharjoittelu Ugandassa olemme valmiita joustavasti suunnittelemaan opintoihisi sopivan työharjoittelukokonaisuuden. Ota rohkeasti yhteyttä!

Alle on kerätty muutamia vinkkejä ja käytännön ohjeita Ugandaan vapaaehtoisiksi lähteville.

Mihin vuodenaikaan Ugandaan kannattaa matkustaa
Ugandaan voi matkustaa mihin aikaan vuodesta vain, aurinko paistaa vuoden ympäri. Lämpötilan vuodenaikaisvaihtelu on pientä; esimerkiksi Kampalassa jokaisen kuukauden keskimääräinen lämpötila päiväaikaan on 25 ja 28 asteen välillä. Victorianjärven ansiosta ilmasto on myös kosteampi kuin lähialueilla. Yleensä Suomesta on kuitenkin mukavampi paeta lämpimään, kun meillä on kylmää ja pimeää.

Lasten koulu rytmittyy niin, että lukuvuoteen sisältyy kolme lukukautta, joiden välissä on aina pidempi lomajakso. Vapaaehtoiset voivat kuitenkin ajoittaa vierailun joko lasten koulu- tai loma- aikaan, omien aikataulujen ja lomien mukaan.

Minkälaisia töitä Furaha-kodissa voi tehdä
Vapaaehtoiset voivat auttaa talolla monin eri tavoin, tässä muutamia esimerkkejä:

• lastenhoito, saattaminen koulumatkoilla
• puutarhanhoito, kasvien istuttaminen ja hoitaminen
• toimistotyöt, kirjanpito ja muut hallinnolliset työt
• käsityöt ja niiden opettaminen paikallisille
• keittiötyöt
• siivous- ja muut kotityöt

Talolla on myös järjestetty suomalaisvoimin muun muassa ensiapukurssi sekä opeteltu tekemään pihan mangopuiden mangoista hilloa. Vapaaehtoisten matkaraportteja, some-päivityksiä ja valokuvia otetaan myös Suomessa ilolla vastaan.

Tehtävistä voidaan sopia erikseen jokaisen oman osaamisen ja kiinnostuksen mukaan. Voit myös itse ehdottaa, kuinka voisit olla avuksi.

Hanna ja Elvis Jinjassa, joulukuussa 2018.

Hanna ja Elvis Jinjassa, joulukuussa 2018.

Afrikkalaisen pop-up ravintolan vapaaehtoisia, Oulussa elokuussa 2018.

Afrikkalaisen pop-up ravintolan vapaaehtoisia, Oulussa elokuussa 2018.

Lennot Suomesta Ugandaan
Lentojen ostamisesta ja kustannuksista kaikki vapaaehtoiset huolehtivat itse. Ugandan kansainvälinen lentokenttä löytyy Entebbestä, joka sijaitsee 35 kilometrin päässä pääkaupunki Kampalasta.

Lentojen hinnoissa ei ole eri vuodenaikoina suuria eroja, mutta luonnollisesti ne nousevat yleensä jonkin verran sesonkiaikoina. Hyviä tarjouksia saattaa löytyä ympäri vuoden. Suoria lentoja Entebbeen ei ole, mutta yhdellä vaihdolla selviää esimerkiksi Dubain, Dohan tai Istanbulin kautta.

Paikallinen työntekijämme Ugandassa tulee aina lentokentälle vapaaehtoisia vastaan ja saattaa talolle, joten Ugandan päässä matkustamisesta ei tarvitse huolehtia. Automatka Entebben lentokentältä Jinjaan kestää liikenneruuhkista riippuen muutaman tunnin.

Matkan kustannukset vapaaehtoisille
Lentojen lisäksi vapaaehtoiset maksavat vuorokausimaksun, joka kattaa sekä majoituksen että ruokailun kolme kertaa päivässä. Hinta on yhdistyksen jäsenille 18,60 euroa/vrk. Yhdistyksen jäsenyys maksaa 12 euroa/vuosi.

Kuinka majoitus on järjestetty
Talolla on vapaaehtoisia varten yksi iso vierashuone, jossa on oma wc ja kylpyhuone. Muut tilat ovat yhteisiä. Myös esimerkiksi hotellissa majoittuminen omakustanteisesti on mahdollista.

Tietoja talosta
Furaha-koti sijaitsee Jinjassa rauhallisella omakotitaloalueella. Talossa on iso oma piha ja puutarha sekä korkeat aidat ympärillä. Meillä on myös oma palkattu vartija, joka vartioi talolla alkuillasta aina aamuun asti.

Taloon tulee juokseva vesi, joten esimerkiksi vaatteet saa matkan aikana pestyä. Vaatteet pestään ja tiskit tiskataan kuitenkin käsin.

Vaikka talo toimii lastenkotina, haluamme pitää sen mahdollisimman kodinomaisena. Otamme taloon asumaan kerrallaan korkeintaan 10 lasta.

Minkälaista kielitaitoa vapaaehtoisilta vaaditaan
Paikalliset Ugandassa puhuvat sekä lugandaa että englantia, joten englannilla pärjää paikan päällä mainiosti.

Turvallisuustilanne Ugandassa
Suurimmassa osassa Ugandaa on nykyisin erittäin rauhallista, ja maassa voi matkustaa melko vapaasti. Liikkuminen on yleisesti ottaen turvallista, mutta liikenne on usein melko kaoottista. Pimeällä yksin ulkona liikkumista kannattaa välttää.

Uganda on kuitenkin köyhä maa, mikä kannattaa huomioida. Arvoesineet, suuret setelit ja ylimääräiset korut ja kellot kannattaa jättää kotiin.

Ulkoministeriön matkustustiedotteet löytyvät ministeriön sivuilta, www.um.fi.

Ugandan valuutta
Ugandan valuutta on shillinki. Sitä ei ole kovin helppo vaihtaa Suomessa, mutta Entebben lentokentältä löytyy monta valuutanvaihtopistettä. Lentokentän valuutanvaihtopisteiden kurssi ei ole turistille kovin edullinen, joten suuremmat summat kannattaa vaihtaa pankissa, esimerkiksi Jinjassa tai Kampalassa. Joissain paikoissa maksuvälineenä käy myös Yhdysvaltain dollari. Mukaan voi siis ottaa joko euroja tai Yhdysvaltain dollareita.

Isommissa paikoissa voi maksaa luottokortilla, mutta sen varaan ei kannata laskea. Edes kaikki hotellit eivät välttämättä hyväksy luottokortteja. Luottokortilla saa kuitenkin nostettua automaatista käteistä kaupunkien keskustoista.

Vierailu Rwamwanjan pakolaisleirille
Meidän kauttamme on myös mahdollista vierailla Rwamwanjan pakolaisleirillä, mikäli olet kiinnostunut pakolaistyöstä tai haluat auttaa leirillä asuvia pakolaisia. Reissussa kannattaa olla vähintään yksi yö (mielellään kaksi), koska matka leirille Jinjasta kestää käytännössä yhden kokonaisen päivän.

Vapaaehtoisemme ovat vieneet pakolaisleirille monenlaista apua, esimerkiksi vaatteita, kenkiä, lapsille pelejä ja ilmapalloja sekä albiinopakolaisille aurinkolaseja ja hattuja. Myös käytettyjä kännyköitä otetaan leirillä mielellään vastaan.

Leirillä asuu n. 65 000 pakolaista, joista suurin osa on saapunut Kongosta. Pakolaisten tarinat ovat rankkaa kuultavaa, mutta leirillä asuvat ihmiset ottavat kaukaiset vieraat erittäin lämpimästi vastaan.

Muuta huomioitavaa
Huomioithan, että keltakuumerokote on Ugandassa pakollinen, joten se kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Todistus tarkistetaan lentokentällä maahan saapuessa. Muut tarvittavat rokotukset kannattaa tarkistaa esimerkiksi osoitteesta www.rokote.fi.

Malarialääkitystä suositellaan, valitettavasti myös Jinjassa on moskiittoja.

Punaista hiekkapölyä on joka paikassa, joten kaikista hienoimmat ja arvokkaimmat vaatteet ja kengät kannattaa säästää koti-Suomen juhliin.

Ja kun Ugandaan asti kerran matkustaa, kannattaa vapaaehtoiskeikkaan yhdistää samalla matkailua Ugandassa. Maassa on esimerkiksi monia hienoja kansallispuistoja. Unescon maailmanperintökohde Bwindin kansallispuisto tunnetaan vuorigorillapopulaatiostaan, samoin Mgahingan kansallispuisto. Toisesta maailmanperintökohteesta, Rwenzorivuorten kansallispuistosta, löytyy Ugandan korkein vuori. Nämä sekä Elgonvuoren ja Kidepolaakson kansallispuistot tarjoavat henkeäsalpaavia maisemia. Myös safareita järjestetään, mutta ne ovat turisteille melko arvokkaita.

Nautinnollista ja ikimuistoista matkaa Ugandaan!